Monday, December 14, 2009

TUKARKAN MUSIBAH MENJADI NI'MAT

Hidup ini penuh dengan ujian ( Bahasa Arab : Fitnah, bala' atau ibtila'). Semakin tinggi martabat keimanan seseorang manusia itu, maka semakin kuatlah ujian dan bala' yang menimpanya. Sebab itu, Nabi SAW sendiri mengaku bahawa bagindalah manusia yang paling banyak menerima ujian daripada ALlah, kemudian diikuti oleh golongan agamawan (ulama', ustaz-ustaz, tok-tok imam dan seumpama mereka).

Maksud sebuah hadith, apabila ALlah sayangkan seseorang hambaNya, Dia akan menguji hamba itu dengan bala', tidak kiralah bala' (kadang-kadang dipanggil musibah) itu berupa kesusahan hidup, sakit yang berpanjangan, kehilangan orang tersayang, kecurian harta-benda dan sebagainya..jika hamba itu bersabar dengan ujian tersebut, bahkan dapat menerimanya dengan redha, maka luluslah hamba tersebut akan ujian Tuhannya. Tetapi jika si hamba itu mengeluh, resah, merungut, marah-marah dan sebagainya, maka gagallah si hamba itu di dalam ujian tersebut dan hilanglah kemuliaan yang bakal akan dianugerahkan oleh ALlah SWT.

Nabi Ayyub AS pernah ditanya oleh isterinya : "Mengapa abang tidak berdoa sahaja kepada ALlah agar dihilangkan penyakit abang serta dikembalikan semula kehidupan kita sepertimana sebelumnya. Bukankah doa abang sentiasa didengari olehNya?". Apa jawab Nabi ALLah yang paling tinggi tahap kesabarannya ini kepada pertanyaan isterinya? "Wahai Ramlah, sudah berpuluh tahun kita diberikan kehidupan yang aman, bahagia dan penuh dengan kemewahan, takkanlah dengan kesusahan yang sedikit sahaja tempohnya, kita tak boleh bersabar? Aku malu untuk berdoa kepada Tuhanku.."

Begitulah..bagi kebanyakan kita, musibah adalah satu bala' yang tidak ada kebaikan padanya. Tetapi bagi orang yang mempelajari ilmu agama, sebenarnya di dalam bala' pun ada terkandung pahala..bukankah pernah Nabi bersabda yang bermaksud : "Sungguh ajaib urusan orang-orang Mukmin..apabila diberikan nikmat, mereka bersyukur lalu mereka diberi pahala. Dan apabila ditimpa musibah pula, mereka bersabar dengan musibah tersebut, maka dengan kesabaran itu, mereka juga diberikan pahala.."

Inilah kebijaksanaan orang mukmin..mereka tidak pernah pun memandang sesuatu musibah itu sebagai sesuatu yang patut dibenci. Mereka yakin, apa sahaja yang berlaku ke atas mereka, suka atau pun benci, semuanya ada hikmatnya yang tersembunyi. Sebab itu, apabila kita ditimpa sesuatu musibah, kita diajar supaya berdoa yang maksudnya : "Wahai Tuhanku, berikanlah balasan pahala pada musibah yang menimpa diriku ini, dan gantikanlah ia dengan sesuatu yang lebih baik daripadanya.."

Kesimpulannya, marilah kita up-gradekan tahap keimanan kita dengan mencipta perubahan di dalam diri ini..dengan menganggapkan semua musibah yang menimpa diri kita ini sebagai satu ni'mat yang sangat mahal harganya di sisi ALlah SWT.

Cakap senang, tapi sanggupkah nak merealisasikannya? WALlahu a'lam..Belum cuba, belumlah kita tahu, kan?

No comments:

Post a Comment