Friday, August 13, 2010

RAMADHAN SHAHRUL QURAN

Shahrul Quran - salah satu gelaran yang diberikan kepada penghulu segala bulan ni.. Ianya bererti Bulan Al-Quran. Maksudnya ialah bulan Ramadhan adalah bulan diturunkan Al-Quran sebagaimana firman ALlah SWT : "Bulan Ramadhan ialah bulan yang diturunkan padanya Al-Quran" (Surah al-Baqarah). Maksud yang ke-2 pula ialah Ramadhan itu merupakan bulan yang paling ramai manusia baru nak cari dan nak baca Quran. Bulan-bulan lain tu..harapkan malam Jumaat aje lah..itu pun sekadar Yasin sahaja.

Dalam Ramadhan inilah, kita dapat lihat orang ramai kembali berjinak semula dengan al-Quran. Syukurlah ada bulan Ramadhan..kalau tidak, sampai ke mati le kita tak buka al-Quran. Program Tadarus juga diwar-warkan supaya ramai yang join dan participate. Waktunya ? Biasalah lah..selepas Witir, bila lagi? Kelihatan ada yang bersungguh-sungguh baca Quran hinggakan habis terlanggar isyarat-isyarat dalam bacaan.. mengapa baca sampai begitu express? La.. rupa-rupanya nak kejar tarikh khatam yang telah ditetapkan oleh penganjur. Kata pengajur, tahun ni kita nak cuba khatam sampai 3 kali. Fullamaak..oi.. hebat tu!

Apa maksud khatam? Sama ke dengan istilah 'Khitan'? Khatam tu ertinya tamat. Khatam Quran ertinya dah tamat atau dah habis dah baca Quran dari juz 1 sampai juz 30. Tapi betul ke praktikal tadarus kita hari boleh digunapakai untuk khatam Quran? Peserta tadarus kita tu..mereka baca secara individu atau berkumpulan? Berkumpulan pulak macamana caranya? Adakah semua mesti baca dari awal hingga akhir atau bahagi-bahagikan juz ikut kumpulan? Maksud saya, contohnya seperti kumpulan 1 baca juz 1-5, kumpulan 2 baca dari juz 6-10..adakah bila semua kumpulan ni dah selesai baca Quran ikut pembahagian juz masing-masing, maka kita pun boleh mendabik dada seraya berkata : Kami dah khatam dah...

Kalau macam tu, saya nak khatam satu malam sekali khatam. Apa susah..kita kumpulkan 30 peserta dan setiap peserta tolong baca 1 juzu mengikut pembahagian juz yang akan saya beri nanti. Waah..lagi hebat.. Maka tiap-tiap malam saya akan adakan majlis Khatam Quran !

Menipu ke tidak namanya tu? Alahai manusia..kut nak tunjuk cerdik pun, janganlah sampai ALlah pun kita nak tipu..! Khatamlah Quran menurut praktikalnya yang sebenar..bukan caca marba macam tu..

OK lah.. Selamat bertadarus kepada semua rakan kumpulan tadarus. Izinkan saya tanya satu lagi soalan : Apa objektif tadarus sebenarnya? Nak megah dengan khatam atau nak betulkan bacaan sambil mengerti maksud ayat-ayat yang dibaca? Kalau dah mengerti maksud ayat, tunggu apa lagi? Amalkanlah kandungan ayat tersebut...

No comments:

Post a Comment