Sunday, May 29, 2011

PERSIAPAN SEBELUM MATI

Setiap yang bernyawa pasti akan merasai kematian, hatta malakul maut sekali pun..yang kekal abadi hanyalah zat ALlah SWT. Percaya dan yakin tentang adanya kematian dan kehidupan semula selepas kematian termasuk di dalam rukun iman.

Tiada seorang pun di kalangan kita yang hidup selama-lamanya. Sepanjang-panjang umur Nabi Nuh AS, baginda juga pergi meninggalkan dunia ini. Persoalannya, apakah persiapan kita untuk berhadapan dengan kematian itu ?

Kematian yang mencari kita ada kalanya menjadi nikmat, terutamanya bagi mereka yang benar-benar beriman kepada ALLah dan rindu untuk menemuiNya. Namun demikian, ianya bertukar menjadi azab bagi mereka yang sering menderhakai Tuhannya dan hidup penuh dengan dosa.

ALlah SWT berfirman : "Carilah bekalan..sesungguhnya sebaik-baik bekalan (untuk menuju akhirat) ialah taqwa." Antara lain maksud taqwa di sini ialah berbekalkan pahala daripada amalan ibadah yang dilakukan semasa di dunia.

Jadi, apa tunggu lagi? Bersegeralah kita memperbanyakkan amalan soleh agar tidak menyesal di saat tibanya kematian. Bukankah Nabi SAW pernah bersabda : "Rebutlah 5 perkara sebelum datangnya 5 perkara yang lain - yakni beramal ibadahlah kamu ketika kamu berada di dalam 5 peluang ini. Apa dia 5 peluang itu ? Ketika hidup, sihat, ada masa lapang, muda belia (gagah) dan ketika masih banyak harta (untuk disedekahkan).

1 comment:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    ReplyDelete